فشن چیست؟ تفاوت فشن پایدار و فشن سریع چیست؟

fast fashion and slow fashion

در این مقاله می‌خواهیم با سبک‌های مختلف فشن آشنا بشویم و تفاوت فشن پایدار و فشن سریع را مرور کنیم. صنعت پوشاک در دهه‌های اخیر شروع به تغییر کرده است. این تغییرات اکثراً بر پایه‌ی خواسته‌ی مشتریان و یا حتی گاهاً بر اساس مسائل مالی شکل گرفته است. مانند اکثر بخش‌های زندگی مدرن، صنعت پوشاک هم دچار یک مصرف‌گرایی شده است به این معنا که افراد پوشاک را نه صرفاً برای نیاز واقعی که برای نیازهای ثانویه خرید می‌کنند. گاهی حتی افراد برای لذت بردن از فرآیند خرید و قدم زدن در بوتیک‌ها و بررسی کردن لباس‌های رگال وارد فروشگاه می‌شوند و در نهایت یک تیشرت یا مانتوی جدید می‌خرند.

اگه به کمد لباس‌هایتان نگاه کنید متوجه خواهید شد که بعضی از لباس‌های شما متعلق به چند سال پیش است و این لباس‌ها اصطلاحاً هنوز از مد نیافتادند و حتی سالم و قابل پوشیدن هستند. بر خلاف آن لباس‌هایی را پیدا خواهید کرد که ممکن است چند ماه پیش آن‌ها را خریده باشید ولی ظاهر آن‌ها به اندازه‌ی روز اول جذاب نیست یا به اصطلاح از شکل و رو افتاده‌اند یا اینکه چند سال پیش خریده‌اید ولی در عین نو بودن ولی طراح آن‌ها قدیمی شده است.
این موضعی هست که در این مقاله قصد داریم در موردش حرف بزنیم و اصطلاحاً به آن‌ها فشن پایدار و فشن سریع گفته می‌شود.

فشن سریع

بسیاری از شرکت‌های تولید کننده بزرگ در صنعت پوشاک و فشن برای تامین نیاز بازار یا ترغیب مشتری به خرید کردن، سبک تولید خود را تغییر داده‌اند. سبک جدید اصطلاحاً فشن سریع یا fast fashion نام دارد.
رویکرد این سبک از فشن اینگونه است که با مزیت‌هایی که برای مشتری درست می‌شود، مدام در حال خرید کردن لباس هست به عنوان مثال با مد کردن یک سبک خاص از برش یا طراحی جدید برای یک فصل یا مد شدن یک رنگ این کار انجام می‌گیرد. مشتریانی که نیاز خاصی به لباس نداشته‌اند این فصل نیز لباس جدیدی برای به روز بودن می‌خرند
 از ملزومات این فشن قیمت پایین‌تر لباس هست تا مشتری‌های بیشتری توان خرید داشته باشند، لباس لازم نیست که طراحی ماندگاری داشته باشه و یک طراحی ساختار شکن هم می‌تواند برای یک فصل و فروش زیاد جذاب باشد.
نمونه‌ای از لباس‌های تولید شده‌ی فشن سریع می‌توان به لباس‌هایی اشاره کرد که با جنس‌های پلاستیک یا مواد مصنوعی تولید شده‌اند.
نمونه‌ای از فشن سریع
نمونه‌ای از فشن سریع

 

مطالب مفید برای شما:  راه اندازی کسب و کار خانگی! راهنمای قدم به قدم شروع کسب و کار.

مزایای فشن سریع

از محاسن این طراحی دیدن طرح‌ها و رنگ‌های متنوع به صورت ماهانه یا فصلی ست. لباس‌های متنوع را با قیمت معقولی می‌تان خرید و لازم نیست مدت‌ها یک سبک تکراری لباس بخریم در اصل می‌توان لباس‌های مد روز و تازه رو امتحان کرد و از تنوع لباس‌ها لذت برد. دور انداختن لباس‌ها ساده‌تر می‌شود زیرا که ارزان‌تر هستند و جنس ماندگاری ندارند. در سطح کلان می‌شود تصور کرد که حجم چرخه‌ی پول در صنعت پوشاک را این فشن بیشتر می‌کند. به دلیل ارزان بودن می‌توان بیشتر به خرید رفت و از فرآیند خرید کردن لذت ببریم و حتی خرید کردن یک سرگرمی باشد. این امکان را نیز به طراحان می‌دهد که در ایده‌پردازی هنگام طراحی جسارت بیشتری به خرج دهند و نوآوری کنند.

معایب فشن سریع

جنس پوشاک تولید شده در این فشن اغلب خیلی باکیفیت نیست. برای کاهش قیمت این پوشاک خیلی از تولیدکننده‌ها مجبور به کاهش حقوق کارگرها کرده یا در کشورهایی که این مسائل اهمیت کمتری دارد مانند بنگلادش محصولات را تولید کنند. جنس پارچه و رنگ‌های استفاده شده در آن‌ها می‌تواند به پوست بعضی از افراد حساس آسیب بزند. مصرف‌گرایی و در نتیجه تولید زباله در طبیعت بیشتر می‌شود. در آخر هم باید گفت شاید در مواردی خرید لباس‌های مد روز و ارزان در حقیقت و در کل گران‌تر از خرید لباس‌های گران و با کیفیت باشد.

فشن پایدار

وقتی تولیدکنندگان پوشاک و طراحان این صنعت لباس‌‌هایی با اهداف افتصادی و اجتماعی یا حتی حفاظت از طبیعت و کاهش تولید زباله می‌کنند، اصطلاحاً این سبک از پوشاک را فشن پیدار یا sustainable fashion می‌نامیم. در حقیقت برعکس فشن سریع در فشن پایدار پوشاک به صورتی طراحی می‌شوند که از ماندگاری بهتری هم در جنس و هم در طراحی برخوردار باشند. این نوع از پوشاک حتی در بعضی موراد پوشاک سبز هم نامیده می‌شوند. به دلیل مرغوبیت، پوشاک تولید شده در فشن سریع اغلب قیمت بیشتری نسبت به فشن سریع دارند ولی شما می‌توانید مدت‌ها از این پوشاک استفاده کنید. جنس به کار رفته در این فشن اغلب از مواد طبیعی ست و برای افرادی با پوست حساس نیز مناسب‌تر است. افراد، نهادها و دولت‌های بسیاری در سراسر دنیا مردم را به استفاده از پوشاکی در این سبک ترغیب می‌کنند.
پوشاکی که از جنس کتان و چرم تولید شده‌اند از محصولات فشن پایدار هستند. یک کمربند یا کیف با چرم طبیعی می‌تواند سال‌ها شما را از خرید بی‌نیاز کند ولی در عین حال قیمت آن‌ نیز برای بخشی از جامعه قابل توجه خواهد بود. یکی از انواع فشن پایدار، استایل کلاسیک هست که در مقاله‌ی انواع استایل لباس زنانه به آن پرداخته‌ایم.
 
نمونه‌ای از فشن پایدار
نمونه‌ای از فشن پایدار

مزایای فشن پایدار

کیفیت بالای تولید اغلب باعث می‌شود که شما یک لباس را برای ماه‌ها و گاهی سال‌ها با ظاهری زیبا داشته باشید. طراحی این نوع از پوشاک اغلب بگونه‌ای ست که اصطلاحاً از مد نمی‌افتد و همیشه قابل استفاده است. اکثر مواقع این نوع پوشاک یک وجهه یا ظاهر لوکس نیز دارند. باعث کاهش دور ریز و مصرف‌گرایی می‌شوند. امکان فروش یا اهدای این لباس‌ها وجود دارد. برای پوست‌های حساس و بدن انسان سالم‌تر هستند.

معایب فشن پایدار

قیمت لباس‌های فشن پایدار اغلب بیشتر از لباس‌های عادی ست. طراحی آن‌ها خیلی متنوع نیست و از طراحی کلاسیک و همه پسندی استفاده می‌شود که برای افراد تنوع‌طلب شاید جذاب نباشد. میزان خرید و فروش در این صنعت به اندازه‌ای که در فشن سریع هست بالا نیست و عملاً امکان خرید مداوم در این فشن برای همه وجود ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *